keskiviikkona, lokakuuta 22, 2008

Poistaa taudin syitä vai hoitaa seurauksia - mielenkiintoista pohdittavaa

Ensi katseella vaikuttaa kovin myönteiseltä ja tärkeältä vaatia esim. parempia ja enemmän halpoja mielenterveyspalveluja. Asiasta kirjoittaa mm. Mari Kangasniemi kolumnissaan Palkansaajien tutkimuslaitoksen nettivulla http://www.labour.fi/kolumni/kolumni.htm. Lainaan tähän seuraavan jakson:" ...Onnellisuuden edistäminen tulonjaon, riittävän elintason, vakaiden elinolojen ja terveiden elämänarvojen kautta sekä terveyden – erityisesti mielenterveyden – hoitoon panostamalla on kaiken järjen mukaan oltava yksi julkisen sektorin toimien päätavoitteita" Tätä loppulausetta ennen hän kiinnittää huomiota Iso-Britannian huomattavaan rahalliseen panostukseen terapian kustannuksiin mielenterveystyössä. Itse sanoisin tarkemmin mielen sairauksien hoitoon terapiana ohjattavien rahojen lisäämisestä. Enempää tässä lainaamatta teksti painottuu sairauden hoidon parantamiseen. Sehän on sama tavoite, jonka me esitämme vaivattomasti vaaliohjelmissamme ja puheissamme.

Eräs esimieheni aikanaan sanoi tehdessäni mielestäni erinomaisen aloitteen työssäni (en muista yksityiskohtia), että nyt haluat korjata seurauksia, kun pitäisi pystyä poistamaan syitä. Tämä jäi mieleeni, sillä se on suuri viisaus. Ei kai krapulan hoitamiseksi parasta ole kehitellä tehokkaita särkylääkkeitä, vaan opittava löytämään sellaisia maailmasta pakenemisen reittejä, joista ei aiheudu krapulaa, esim. juomalla vähemmän viinaa.

Mari Kangasniemi kirjoittaa em. lainauksesta myös näistä syistä, jotka tuottavat ei-onnellisuutta, mutta sitten hän liittää jonoon rinnakkaisen elementin - mielenterveys (tarkoittaen mielen sairautta), joka ei sovi joukkoon. Se, että niin valtavat ihmismäärät tässä maassa eivät voi riittävän hyvin - "ole onnellisia" -, on syvästi yhteiskunnan rakenteesta, siis kaikenlaisesta toistemme yhteydessä olemisesta, vuorovaikutuksesta, sen vääristymistä kehittynyt tila. Katseiden on hakeuduttava siihen ja muutostahdon on muotoiltava vaatimuksia niistä havainnoista käsin.

Tähän liittyy Vasemmistofoorumin ja Rurik Holmin esittämä kutsu Aloitteen kaappaamiseen. Holm kirjoitti spostikutsussaan: " Vasemmiston yhteiskunnallinen ohjelma on liiaksi keskittynyt olemassa olevien rakenteiden hienosäätöön. Vaikka esimerkiksi erilaisten tukimuotojen rahallisen tason nostaminen on sinänsä erittäin kannatettavaa, se ei vielä riitä yhteiskunnalliseksi utopiaksi tai uudistusohjelmaksi."

Olkoon tämä Vasemmistoliiton ja aidon vasemmistolaisuuden marssin lähtö ja suunta.

Ei kommentteja: