maanantaina, elokuuta 25, 2008

kuntalaisaloite 25082008: joukkoliikenne

Ehdotan, että

  1. Tampereen kaupunki toteuttaa vuoden 2009 alusta alkaen tai viimeistään syysaikataulukauden alusta 2009 vähintään 2 vuotta kestävän joukkoliikennekokeilun, siten että
    1. valitaan liikennetutkimusten perusteella 4-6 linjaa, joilla on todettu työmatkaliikenteen olevan määrällisesti suurinta (esim. linja 16, linjoja etelään ja pääsuuntana itä)
    2. näillä linjoilla ei maksukortista veloiteta matkamaksua aikaväleillä 05.00 – 08.00 ja 14.30 – 17.30
    3. valmistaudutaan lisäämään riittävästi vuoroja, kun matkustajamäärät nousevat
    4. valmistaudutaan kokeilun kuluessa henkilöautoliikennettä kevyesti rajoittaviin toimenpiteisiin (esim. Hämeenkadun sulku näinä aikaväleinä).
  1. Tampereen kaupunki ryhtyy pikaisella aikataululla suunnittelemaan ja toteuttaakseen mahdollisimman nopeasti muutamia keskeisiä pikaratikkalinjoja pintaratkaisuna (hyvä esimerkki löytyy mm. Bordeaux’sta).

Perusteluksi esitän lyhyesti

a. silmäilleeni Tampereen karttaa – sijainti järvien välissä kapealla kannaksella,

b. että olen kerännyt kokemuksia 20 v. asuessani Lentävänniemessä ja tehdessäni työmatkat bussilla Härmälään ja Hatanpäälle sekä viimeiset vuodet Armonkalliolta henkilöautolla Murikka-opistoon ja erityisesti takaisinpäin.

c. autoliikenteen osuuden ilmastonmuutosta aiheuttavista kaasupäästöistä olevan merkittävä ja vähäisimmin panoksin alennettavissa.

d. Tampereen kauniin kaupunkikeskustan kuuluvan ihmisten tilaksi eikä henkilöautojen liikunta- ja seisontapaikaksi.

Ei kommentteja: