torstaina, elokuuta 07, 2008

Ei pormestaripopulismille, ei idolseja politiikkaan

Ensinnäkin osoitan parhaat kiitokseni puoluesihteeri Sirpa Puhakalle nopeasta reagoinnista pääministerin puheenvuoroon pormestarihallintoasiassa. Siitä en ole selvillä, kuinka hyvin (= laajasti, avoimesti, perusteellisesti ja asianmukaisesti) tämä kysymys on käsitelty puolueen sisällä. Kuitenkin siitä olen tamperelaisena varma, ettei asiaa ole käsitelty siten Tampereella. Olen varma kuitenkin, että puolueen täkäläisistä jäsenistä suuri osa on eri mieltä kuin Jari Heikkilä ja Sirkkaliisa Virtanen. Tampereen Vasemmistoliiton (kunnallisjärjestö) yhteys puolueen jäsenkuntaan on erittäin heiveröinen. Mahdollisuudet vaikuttaa järjestön kannanottoihin ovat kehnot, koska ne perustuvat erikoisesti painotettuun edustukseen eikä avoimeen puolueen jäsenten osallistumiseen kuten mm. mallisäännöt mahdollistavat ja miten on Pirkanmaan piirijärjestössä.

Oma käsitykseni pormestarihallinnosta on siihen saakka myönteinen, että tehtävä on määräaikainen ja että valinnat tehdään vaaleissa valtuuston jäseneksi riittävän kannatuksen saaneista. Kunnallisvaalit eivät saa muuttua henkilövaaliksi, sillä sen paremmin kunnassa kuin valtiossa ei yhdellä henkilöllä ole eikä saakaan olla niin suurta merkitystä kuin suomalaiset jostain alamaiskulttuurisesta asemastaan ovat oppineet (opetettu?) kuvittelemaan. Presidentti-instituutio on jo osoittanut tuon kuvitelman valheellisuuden. Äänestysprosentti on aivan järkyttävässä ristiriidassa tasavallan presidentin nykyisenkin vallan kanssa. Pormestarihallinnossakin vallitsee vahva virkamiesvalmistelu ja tarvitaan todella lujaa kunnallispoliittista kokemusta tuon koneiston ohjailemiseen. Sirkkaliisa Virtanen korostaa jatkuvasti välittömiä kontaktejaan kuntalaisiin. Yhtä hyvin ja paremminkin runsaslukuinen ja aktiivinen kunnallisten luottamushenkilöiden joukko saavuttaa yhteyden kansalaisiin eri asioissa. Ainakaan Tampereella ei ole Vasemmistoliiton piirissä järjestetty kunta-aktiivien jatkuvaa ja säännöllistä vuorovaikutusta ja poliittisen linjan hahmottelua, mikä olisi nykytekniikoin helpostikin aikaansaatavissa.

Sirkkaliisa Virtanen on jo esiintynyt julkisuudessa Tampereen Vasemmistoliiton pormestariehdokkaana. Pidän sitä virheellisenä, vaikka mielestäni meillä ei ole ketään muuta tehtävään yhtä pätevää ja halukasta. Meidän tulee esiintyä pelkästään asiakohtaisin tunnuksin ja tavoittein.

Jos ym. esittämäni ehto pormestarihallinnosta on mahdoton, oikaisen kantani siihen perinteiseen, että kunnanjohtajan tehtävä saatetaan määräaikaiseksi ja valtuustokauden mittaiseksi. Jos pormestarimalli voitaisiin toteuttaa ilman populistista henkilövaalia, sen voisin hyväksyä. Se puolueiden koalitio, joka vaalien jälkeen pystyy valitsemaan pormestarin ynnä apulaiset, vastaisi vaalikauden yhteiskunnallisesta menosta. Näin syntyisi ehkä jotenkin läpinäkyvämpi politiikka. Ehkä me kansalaisetkin oppisimme sitten näkemään paremmin.

1 kommentti:

Emilia Kukkala kirjoitti...

Näitä on mielenkiintoista kyllä lukea näitä juttujasi! Hyvä että on näitä (meitä) aktiivisia blogisteja vielä. -Emilia K