lauantaina, maaliskuuta 15, 2008

Kanerva

Ministerillä on toki inhimillisiä heikkouksia kuten meillä muillakin kansalaisilla. Kysymyksessä olevan ministerin kohdalla voisi kuitenkin jo puhua henkilökohtaisesta ongelmasta, jota voisi esimerkiksi verrata alkoholismiin. Alkoholin ylenmääräinen käyttö saattaa hyvinkin haitata annettujen tehtävien suorittamista, miksi ei siis henkilölle ylivoimainen kiusaus kiinnittyä helman heilahduksiin ja poven pauloihin. On siis arvioitava henkilön toimintakykyä ministerinä. Ulkomailla tällaiset 'poikien seikkailuihin' ryhtyneet ministerit lähtevät laulukuoroon varsin sujuvasti. Ei anteeksipyynnöt mitään ratkaise. Tässä ei ole edes kouhtuullistamisen mahdollisuutta, koska henkilön poliittinen, julkinen elämä on tulvillaan vastaavaa harkinnan puutetta.

Työsuhteessa sovellettavassa työsopimuslaissa (TSL 3:1) edellytetään, että "työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa." Tämä velvoite ulottuu joissakin tapauksissa tuomioistuinratkaisujenkin mukaan myös vapaa-aikaan, siis yksityiselämään. Rikkomukset ym. normin suhteen johtavat toisinaan hyvinkin mitättömiltä näyttävien syiden perusteella vakaviin seurauksiin, työsuhteen purkamiseen eli välittömään päättämiseen ilman irtisanomisaikaa. Kun työnantaja kadottaa luottamuksensa työntekijään eli ns. lojaliteetti murtuu; kun näitä rikkeitä on ilmeisestikin ollut aikaisemmin, niin tämähän voi jatkua. Tulevaisuudessa mahdollisesti uusiutuvien ei-toivottujen tapahtumien välttämiseksi on oikeus purkaa työsuhde.

Kuka on siis Kanervan 'työnantaja'? Ovatko pääministeri, joka käy oikeutta 'samalle hehtaarille' sijoittuvassa asiassa, ja Kokoomuspuolueen puheenjohtaja ainoita työnantajia, joiden luottamus riittää ministeripostin säilyttämiseen? Ministerin tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Jäätteenmäki sai lähteä, kun paljasti kömpelösti Paavo Lipposen rähmälläänolon USA:ssa, jonka kaikki TV-uutisia seuranneet saattoivat itse kuulla. Myös muita ministereitä on kohdannut sama kohtalo, mutta Kanerva nousee aina vaan kuin pujottelukeppi Bormiossa.

Sitten taas ollaan huolestuneita äänestysprosenteista ja vaaliasiantuntijat manailevat huonon sään sattumista vaalipäivälle.

Ei kommentteja: