torstaina, helmikuuta 28, 2008

perustuslain uudistamisesta vieläkin

Jokin aika sitten taas ilahduin politiikasta. Luin työnantajani kustantamista Edilex Uutisista oikeusministeri Braxin nimittämästä työryhmästä: ... "oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ja kartoittamaan perustuslain toimivuuteen ja mahdollisiin muutostarpeisiin liittyviä kysymyksiä. ... ... Työryhmässä selvitetään alustavasti jatkotarkastelun kohteeksi otettavia kysymyksiä. Selvityksiä on tarkoitus tehdä sekä virkatyönä että ulkopuolisena tilaustyönä. Työryhmän tehtävänä on arvioida hankkeen edellyttämiä selvitystarpeita ja ohjata selvitysten laatimista."

Ilahduttavaa oli se, että ryhmään on nimitetty myös valtiopäiväneuvos Esko Helle. Tyytyväisyyteni johtuu siitä, että olen hänen kanssaan yhtä mieltä ollen pitänyt esillä näkemystä presidentti-instituution purkamisesta tässä valtiossa. Ratkaisu, jolla presidentti-instituutio kiinnitettiin suoraan kansanvaaliin, perustui sosialidemokraattien pyrkimykseen pitää valta. Olisi ehkä helpompi hyväksyä tällainen valtapoliittinen rakennetavoite, jos sosialidemokraattinen valta olisi jotain hyvää vähäosaisille ja marginalisoiduille kansalaisille. Sitä ei ole ollut eikä ole. Tästä todistaa nyt jo Erkkikin (Tuomioja).

Kunpa nyt poliitikkomme ja ainakin Vasemmistoliiton lipun alla olevat uskaltaisivat tehdä oikean ratkaisun eli osallistua rohkeasti yksilövallan purkamiseen politiikasta ja kansalaisten "Isä tai Äiti Aurinkoiseen" asettamien ylimitoitettujen odotusten paljastamiseen. Kaikki ponnistukset olisi suunnattava läpinäkyvyyden ja kommunikatiivisuuden lisäämiseen demokratiassa. Laulussa sanotaan "kansa kaikkivaltias". Enemmistö päättää, meni syteen tai saveen.

Periaatteellisuus taktikoinnin sijaan. Eikö se ole uskoa ihmiseen ja humanismia?

Ei kommentteja: