Viikko sitten tuli julki ranskalaisten huoli eurooppalaisen risteilijätyyppisten alusten rakentamisen siirtymisestä Kauko-Itään eteläkorealaisen omistuksen mukana. Ranskan vilkkaan presidentti Sarkozyn kerrotaan alunperin ilmaisseen huolen. Pääministeri Vanhanen kertoi myös olleensa mukana keskusteluissa eurooppalaisen julkisen pääoman kiinnittämisestä telakkabusinekseen töiden ja osaamisen Euroopasta karkaamisen estämiseksi. Uutiset ovat herätelleet mielenkiintoisia ajatuskulkuja aivan lähimenneessä ja kauan sitten tapahtuneisiin sekä mahdollisesti lähitulevaisuudessa tapahtuviin omistusrakenteisiin ja -järjestelyihin.
Helsingin Sanomat ovat toimittajansa Jyri Raivion tekstein aktiivisesti halunnut osoittaa tällaiset hankkeet täysin mahdottomiksi, a) koska EU:n kilpailusäädökset sen estäisivät ja b) koska mm. suomalaiset telakat ovat kiinni niin laajassa toimittaja- ja alihankintaverkossa, ettei toimintaa voida noin vain siirtää kaukomaille. Voi olla niin. Saattaa olla kuitenkin vain kysymys siitä missä ajassa ja miten siirto toteutettaisiin.
Nykyhetken liittymänä tulee välittömästi mieleen Kemijävellä kannattavasti toimivan sellutehtaan lopettaminen, mihin valtio-omistajalta liikenee rahaa vain ihmisten saattohoitoon - ei omistajavallan käyttöön. Telakoiden osalta ilmeisesti ainakin harkitaan omistuksen hankintaa työn ja työpaikkojen säilyttämiseksi kotimaassa. Neuvostoliittoa vastaan käytyjen sotien jälkeen julkinen valta otti huolehtiakseen keskeisten - suuria riskejä käsittävien - teollisuuden toimialojen kehittymisestä nimenomaan omistuksen kautta. Tämä omistushan on sittemmin 90-luvulle tuotetun talouslaman ideologisin perustein toimitettu ns. yksityisen pääoman haltuun.
Onko tämä telakoita koskeva keskustelu nyt alkua paluulle valtion puuttumiseen rosvokapitalismin hillintään? Onhan todella telakoiden kyseessä ollen kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Entä miten reagoi valtiovalta ja porvari, kun Nokia lähtee.
Kaikkiaan on hyvin mielenkiintoista, että pääomien vapaata saalistusta ihmisistä välittämättä ylistäneet porvarit alkavat puhua valtio puuttumisesta markkinoiden menoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti